UNDER VASALOPPET

DISPONERA LOPPET RÄTT

Håll koll på pulsen. Det är lätt att ryckas med, gå på för hög puls och sedan känna hur koncentrationen försvinner.

Vi rekommenderar en första kontrollpunkt precis när du kommit uppför backen. Stanna till vid skylten 87 km till Mora. 

  • Gå ur spåren.
  • Kontrollera pulsen. Vanligtvis är den högre än du tror.
  • Har du skinskidor, så flyttar du bak bindningen för maximalt glid. Nu går det lätt utför och sedan platt över myrarna.
  • Ta den extra gel du tagit med dig. Det är 8 km till nästa kontroll och det har kanske redan gått en timme.
  • Kontrollera pulsen igen. Är den på den nivå du mår bra av att köra loppet?
  • Om pulsen fortfarande är hög: Ta fram telefonen, ta en selfie och instagramma ;-) Du vinner i längden på att ha rätt pulsnivå när du nu fortsätter mot Smågan.

REPTIDER

 

För din säkerhet finns så kallade reptider vid vissa kontroller, dvs ett klockslag för sista passering. Kontrollen måste lämnas inom 10 minuter efter att reptiden passerat. Om du kommer för sent till en kontroll måste du bryta loppet. Busstransport ordnas då till målet i Mora.

 

Passerar du kontrollerna inom loppets reptider kommer du att få fullfölja loppet.

 

KONTROLL

REPTID

Smågan 10.30
Mångsbodarna 12.15
Risberg 13.45
Evertsberg 15.00
Oxberg 16.30
Hökberg 17.40
Eldris

19.00

 

(Dessa tider kommer från denna sida. Säkerställ så att den inte uppdaterats av någon anledning: https://www.vasaloppet.se/lopp/skidlopp/vasaloppet/om/under/)

KONTROLLERNA

På kontrollerna serveras:

  • Vatten
  • Sportdryck
  • Blåbärssoppa
  • Buljong
  • Slät bulle

Fyll på med egen energi!


På kontrollerna erbjuds även service med fästvalla samt mindre reparationer av din utrustning.

Det finns också toaletter och sjukvårdspersonal finns vid samtliga kontroller samt på startplatsen och i målområdet.


SPÅREN

Spåren i Vasaloppet kan variera från mycket fina spår till en total avsaknad av spår. 

Bilden här visar spåren i slutet på backen, när samtliga Öppet Spår-åkare har passerat. Det var -25 grader och väldigt hårda och sträva spår denna dag.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.