FRÅGOR OCH SVAR - LÄNGDSKIDOR

KAN NI SKICKA längdskidor SOM SCHENKER PRIVATPAKET?

Nej, vi skickar inte längdskidor utan du hämtar dem i vår butik i Landskrona.

 

JAG VILL BESTÄLLA LÄNGDSKIDOR, VAD SKA JAG TÄNKA PÅ?

Hitta ett par längdskidor som passar din vikt. Glöm inte att ange din kroppslängd samt vikt när du beställer (vi gör en inmätning av skidorna innan vi lämnar ut dem). 
Du får väldigt gärna kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt.

Om du redan har pjäxor, välj då bindningar som passar till dina pjäxor (se sulguide längre upp).

Vi skickar inga längdskidor utan du hämtar dem i vår butik i Landskrona.

 

Jag vet inte vilken längd jag bör ha på längdskidorna, kan ni hjälpa mig?

Längdskidor bör vara 15-30 cm längre än din kroppslängd, men det viktigaste är att du ligger rätt i skidornas viktspann. Har du en för hård skida så att du orkar trycka ner fästet och får bakhala skidor, och har du en för mjuk skida så kan fästet släpa i och påverka ditt glid.

När du beställer längdskidor hos oss så är det bra om du anger din vikt och längd i kommentarsfältet i kassan, skulle du glömma bort att ange din vikt så kontaktar vi dig. Vi gör alltid en kontrollmätning av längdskidorna innan vi lämnar ut dem, detta för att vara säkra på att skidorna ska passa dig.

Kort sagt: Bestäm dig för vilken skidmodell som du vill ha, välj ett ungefärligt viktspann och ange vikt och kroppslängd i kassan, så ordnar vi ett par passande skidor till dig.

 

VAD BÖR JAG VÄLJA: VALLNINGSFRIA LÄNGDSKIDOR ELLER LÄNGDSKIDOR SOM JAG VALLAR?

Är du nybörjare eller motionär så är det inte så dumt med ett par vallningsfria skidor, då kan du bara ut och åka när snön väl kommer.

Dagens vallningsfria längdskidor har "päls" i fästzonerna, och fungerar genom att håren lägger sig medhårs när du gilder på skidorna, och när du trycker till och sparkar bakåt så lägger sig håren mothårs och ger dig grepp och fäste. Att lägga på ett skyddande lager av Skinwax på pälsarna ger dig skydd från andras fästvallor samt ger pälsarna ett litet extra glid medhårs.

Väljer du istället längdskidor där fästvalla krävs så har vi ett brett sortiment av fästvallor för alla väder och fören.

Även om längdskidorna kallas vallningfria så är de inte helt vallningsfria. Likt vanliga vallnings-skidor är det alltid bra att valla på lite glid. Är du vallanovis så behöver du inte lära dig att valla, du kan boka in dina skidor för en vallning hos oss, eller botanisera bland våra lättanvända snabbvallor här på vår hemsida.

 

VAD ÄR SKINTEC/INTELLIGRIP?

Dagens vallningsfria längdskidor har "päls" i fästzonerna (pälsen kallas Skintec på Atomics längdskidor och Intelligrip/IGS på Madshus längdskidor), och fungerar genom att håren lägger sig medhårs när du gilder på skidorna, och när du trycker till och sparkar bakåt så lägger sig håren mothårs och ger dig grepp och fäste. Att lägga på ett skyddande lager av Skinwax på pälsarna ger dig skydd från andras fästvallor samt ger pälsarna ett litet extra glid medhårs.

Observera att pälsen/skinnet fungerar bäst efter några mil, så det kan vara bra att åka några mil innan du ställer dig på startlinjen för ett lopp.

 

Vad behöver jag för valla?

Vallningfria längdskidor:

- Ett bra Skinwax, för att skydda "pälsen" (fästzonerna) från andras vallor
- Mättning/grundvallning till glidytorna, detta för att skydda belaget (vi erbjuder vallaservice om du inte vill/kan valla själv)
- Glidvalla till glidytorna, alltid bra med lite glid när du ska ut på tur. På marknaden finns bra och lättanvända snabbvallor, för den som vill spara tid eller håller på och lära sig att valla.
- Nylonborste till snabbvallorna
- Skinrengöring till fästzonerna

Vallnings-skidor:

- Mättning/grundvallning till belaget, detta för att skydda belaget (vi erbjuder vallaservice om du inte vill/kan valla själv)
- Ett bra basfäste
- Ett kit med burkvalla, gärna med brett temperaturspann
- Några bra klister för fören runt nollan
- Glidvalla till glidytorna, alltid bra med lite glid när du ska ut på tur. På marknaden finns bra och lättanvända snabbvallor, för den som vill spara tid eller håller på och lära sig att valla.

VI tipsar även om att läsa Skigos Vallatips

 

  

VILKA BIDNINGAR SKA JAG VÄLJA TILL MIN PJÄXA?

De flesta pjäxor har en liten märkning på sulan om vilka bindningar som passar, t ex NNN, PROLINK eller SNS.
(OBS! Om det står "Rottefella BC" under din pjäxa så är det en turpjäxa och bindningarna nedan passar inte. Kontakta oss så hjälper vi dig). 

På Sulguiden nedan försöker vi visa skillnaderna mellan de olika pjäxorna:

Pjäxa nr 1:
Ett metallstift längst fram samt en relativt "platt" sula som saknar "kanal", märkt med NNN eller PROLINK.

Passande bindningar: NNN Rottefella (Rottefella har flyttbara bindningar, som kan kombineras med MOVE-systemet) eller Salomon Prolink

Pjäxa nr 2:
Två metallstift, ett stift längst fram och ett stift ca 5 cm in under pjäxan. Pjäxan har även en tydlig "kanal" som gör att man kliver på bindningen.
Passande bindningar: Salomon SNS Propulse eller Pilot

Pjäxa nr 3:
Ett metallstift längst fram. Pjäxan har även en tydlig "kanal" som gör att man kliver på bindningen.
Passande bindningar: Salomon SNS Profil

SULGUIDE:

Sulguide

 

JAG HAR SALOMONPJÄXOR, VILKEN BINDNING SKA JAG VÄLJA?

Titta gärna på svaret och bilden ovan. Men för att sammanfatta:
- Pjäxor med ett metallstfit och relativt "platt" sula: Salomon Prolink eller NNN Rottefella (Rottefella har flyttbara bindningar, som kan kombineras med MOVE-systemet)
- Pjäxor med två metallstift och tydlig "kanal": Salomon SNS Propulse
- Pjäxor med ett metallstift och tydlig "kanal": Salomon SNS Profil

 

MÅSTE JAG MONTERA BINDNINGARNA SJÄLV?

Nej, vi monterar alltid bindningarna om du köper längdskidor och bindningar samtidigt, glöm ej att ange skostorlek. Skulle du däremot INTE vilja ha dem monterade så skriv det i kommentarsfältet vid beställning.

 

Vad är MOVE?

MOVE-systemet gör det möjligt att flytta bindningarna och på så vis påverka skidornas egenskaper medan du står på dem, och du behöver alltså inte ta av dig skidorna för att flytta bindningarna. Det sitter en liten vridknapp framför pjäxan. Vrid knappen till höger eller vänster och bindningen flyttas längs med skidan.

Flytta bindningarna framåt, om du vill ha bättre fäste, och bakåt, om du vill ha bättre glid.

 

SKA JAG HA FLYTTBARA BINDNINGAR PÅ LÄNGDSKIDORNA?

Om dina pjäxor passar bindningssystemen NNN ROTTEFELLA eller SALOMON PROLINK så är det inte så dumt att ha flyttbara bindningar på längdskidorna.

Med flyttbara bindningar kan du påverka längdskidornas egenskaper genom att flytta bindningarna några hack framåt eller bakåt. Flyttar du bindnigarna framåt så får du bättre fäste, och flyttar du bindningarna bakåt så får du bättre glid. Om man jämför ett par längdskidor med fastskruvade bindningar och ett par längdskidor med flyttbara bindningar, så kan man säga att med flyttbara bindningar så blir det nästan som "3 skidor i 1". Det finns egentligen bara fördelar med att ha en flyttbar bindning.

Rottefella har kommit med ett kompletterande system som kallas MOVE. MOVE-systemet gör det möjligt att flytta bindningarna medan du står på dem, och du behöver alltså inte ta av dig skidorna för att flytta bindningarna.

Under kategorin "LÄNGDSKIDOR OCH VALLOR" finns underkategorin "Bindningar - Vinter" som passar längdskidor.

 

JAG VILL KÖPA EN HEL längdskidUTRUSTNING, HUR FÅR JAG PAKETPRIS?

Du väljer varianten "Pris vid längdskidköp" (på vissa produkter finns alternativet "Pris vid rullskidköp", vilket gäller även vid köp av längdskidor) pjäxor och bindningar när du beställer längdskidor. 
(Exempel: På pjäxor finns två priser: ett pris är normalpris som man betalar om man inte köper längdskidor/rullskidor, och ett pris är "Pris vid rullskidköp" som är rabatterat som du väljer när du köper längdskidor/rullskidor samtidigt dvs vid samma köp).

När du köper längdskidor och bindningar samtidigt får du alltid rabatterat pris på bindningarna. Köper du även pjäxor och MOVE-systemet får du även rabatterat pris på dem.

Rabatten gäller vid köp per utrustning, dvs ett par längdskidor, ett par bindningar samt ett par pjäxor, beställer du ett par extra pjäxor så betalar du normalpris på dem.

Vi har valt att ge dessa rabatter så att man själv ska kunna "bygga" ett längdskidpaket, utan att bli "låst" till en skidmodell. Dvs du får ett bra paketpris på bindningar och pjäxor och kan välja vilka längdskidor du vill.

Observera att rabatten gäller ej pjäxor som du finner i Fyndhörnan. Rabatten gäller heller inte specialbeställda pjäxor.

Om du går till våra Längdskidpaket så klickar du i din utrustning med hjälp av de gröna knapparna och där är rabatten redan avdragen.

OBS! "Pris vid rullskidköp" gäller även vid köp av längdskidor och Skikes

 

JAG VILL KÖPA ETT längdSKIDPAKET. VARFÖR KAN JAG INTE VÄLJA ETT PAKET OCH GÅ DIREKT TILL KASSAN?

Du måste välja produkt för produkt så att du får rätt skidmodell, rätt bindningar och rätt stavlängd.

 

Kan jag välja till t ex PJÄXOR och ändå få paketpris?

Ja, vi erbjuder paketpriser när du köper paket.

Välj de skidor och bindningar som du vill ha och välj sedan till ett par pjäxor som du vill ha (kontrollera att bindningarna passar till de pjäxorna som du vill köpa). Välj prisvarianten som vi kallar "Pris vid rullskidköp" på pjäxor och bindningar så missar du inte paketrabatterna.

 

VARFÖR FINNS DET TVÅ PRISER PÅ PJÄXORNA, VILKET SKA JAG VÄLJA?

Du får rabatterat paketpris på pjäxor om du samtidigt köper längdskidor/rullskidor, dvs "Pris vid rullskidköp" ska väljas när du köper längdskidor/rullskidor och pjäxor vid samma köp. Ska du köpa pjäxor och inte köpa längdskidor så väljer du det normala priset. Detta gäller även andra produkter där vi ger paketrabatt (Pris vid rullskidköp).

 

Kan jag hyra längdskidor hos er?

Nej, vi har ingen uthyrning av längdskidor.

 

Tips från Rullskidcenter!

- Kontakta oss om du har några frågor, vi hjälper dig gärna. Du når oss på telefon 0418-48 81 00. Om du har vägarna förbi Landskrona så kan du göra ett besök i vår butik.
- Om du ringer oss så blir det lite enklare om du har vår hemsida öppen, på så vis kan vi tillsammans gå igenom vilken utrustning som du behöver.
- Har du pjäxor hemma? Se över vilket skick de är i och kontrollera vilka bindningar som passar. Om du besöker butiken så får du gärna ta med pjäxorna.
- Om det var länge sedan som du ställde dig på vågen, kan det vara en god idé att kontrollväga dig så att vi vet vilket viktspann du bör ha.
- Om du är en vallanovis så erbjuder vi vallaservice och kan tipsa om lättanvända snabbvallor.

 

BESTÄLLNING :: BETALNING :: LEVERANS :: PRODUKTER :: KÖP AV PAKET :: Längdskidor :: TESTA RULLSKIDOR OCH SKIKE