RULLSKIDUTRUSTNING

Lyssna gärna på vårt poddavsnitt om att komma igång på rullskidor:


SKYDD - HJÄLM


Hjälm är den viktigaste säkerhetsutrustningen när du ska åka rullskidor. Du är inte redo att ställa dig på rullskidorna om du inte har en hjälm. Vid val av hjälm är det viktigt att tänka på att den går ner i nacken då dem flesta fallen på rullskidor sker genom att man får vikten för långt bak på hälarna och man trillar baklänges.

SKYDD - GLASÖGON

Glasögon skyddar inte endast för solen och dess strålar utan även för stavspetsar när du åker tillsammans med andra i en grupp. Om du ska åka ett lopp på rullskidor är det oftast krav på glasögon vid starten.

KOM IGÅNG MED STAVARNA

När du tar på stavarna trär du handen genom remmen underifrån och tummen genom det mindre hålet.

Spänn fast handen i remmen så att du inte behöver hålla i staven, handen ska endast styra staven, i övrigt ska du kunna lita helt på handremmen.

En smart investering är att köpa en stav med ”klick-handtag” då remmarna  är fasta i handtaget och behöver ej justeras. Detta är smidigt om man ska stanna och ta ett foto, ta av sig skidorna eller dricka.

Börja med att klicka på toppen av handtaget för att koppla från.

Kontrollremmen kopplas nu ur och du kan enkelt använda handen utan att staven far runt.

När du vill koppla på igen för du in den lilla plastbiten i handtaget.

Sen trycker du på pistolgreppet för att låsa den.

Därefter sitter den på plats igen.

Kontrollremen ska sitta så bra runt handen så att du kan släppa staven i det yttersta läget och sedan fång aupp staven igen på vägen fram.

SÄTT PÅ RULLSKIDORNA

Hur du öppnar bindningen på dina skidor kan variera från olika modeller men den vanligaste bindningen öppnas som på bilden. Den fungerar som en ”spak” du drar upp för att öppna låsningen där du sätter pjäxan. 

Se till så att den är helt öppen innan du trycker ner pjäxan.

Sprinten längst fram på pjäxan sätts ner i hålet.

Därefter trycker man ner bindingen så att den låses. Pressa ner tårna lite mot rullskidan för att det ska gå lättare att låsa.

När du står på rullskidorna är det viktigt att komma ihåg att ha mjuka knän och vikten i en lätt framåtdrivande position. Om du står för rakt upp är det lätt att tyngdpunkten flyttas bakom hälen och skidan får möjlighet att rulla framåt utan kontroll och du trillar baklänges.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.