TEKNIK PÅ LÄNGDSKIDOR

Bakhalt?


Många som åker längdskidor för första gången får kämpa med att få fäste i uppförsbackarna. Detta är vad som brukar kallas bakhalt och kan se ut som på bilden.

För att få fäste på snö måste man jobba med skidtekniken och en tekniklektion rekomenderas för att kunna optimera åkekonomin. Nedan följer några tips att börja med.

För att få skidan att fästa behöver man jobba med en tyngdförflyttning från skida till skida, tänk er ett löpsteg med en glidfas. När trycket och frånskjutet (dvs tyngdförflyttningen) sker ska hela kroppsvikten vara rakt ovanpå foten. 

Mer ingående tekniktips hittar du på avsnittet Teknik på rullskidor.

I branta uppförslöpor eller där fästet inte räcker till kan man saxa. Här ställer du skidorna som ett V och går eller springer utan att skidan glider. Om skidan glider använder du skejtteknik vilket är förbjudet när du åker klassisk stil som på Vasaloppet.

Samtidigt som du tar ett kliv framåt med foten kommer även den motsatta armen fram så att du kan hjälpa till att trycka på med staven. Höger fot-vänster stav, precis som vid diagonalteknik.

Tips! Ju större steg du kan ta desto snabbare kommer du upp. Exprimenera gärna med hur mycket du vinklar ut skidorna, brantare backar kräver oftast större V medan det i mindre backar kan räcka med att gå utanför spåret och bredda avståndet mellan topparna något.

När du åker utför och vill ha fart med dig i backen kan du krypa ihop likt Ebba på bilden. Håll stavarna intill kroppen, armbågarna på knäna och kryp ihop. Här vill du skapa så lite luftmotstånd som möjligt. I kurvor vrider du kroppen och blicken mot det håll som kurvan svänger. Detta för att skidorna lättare ska följa spåret.

Om du tycker att utförslöpor känns läskiga är det viktigt att stå i en stabil position och försöka vara avslappnad. Sätt isåfall händerna på knäna och låt skidorna följa spåret.

Tips! Om du vill att det ska gå ännu fortare lyfter du upp tårna mot "taket" i pjäxan och flyttar vikten väldigt lätt bakåt.

För att hålla nere farten i spåret är ett bra sätt att plogbromsa med en skida. Läs mer hur du gör under avsnittet Bromsa på längdskidor.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.