Träning på låg puls

Efter mina första rullskidpass är det nu dags för mig att påbörja träningsprogrammet jag fick med rullskidorna. Som jag förstår går det helt enkelt ut på att träna kroppen, hjärtats och lungornas uthållighet, vilket kallas aerobisk träning. Kroppen bränner då fett istället för socker, vilket är en förutsättning vid långlopp.

Träningsprogram

Schemat är uppdelat i olika block som sträcker sig fram till tävlingsstarten, och det gäller att planera in dessa träningspass i kalendern så att man verkligen är förberedd inför loppet. Jag startar med schemat som sträcker sig 9 månader framåt och slutar precis när det är dags för KortVasan i februari.

Först och främst ska jag räkna ut min MAP (maximala aeroba puls), jag tar hjälp av formeln som följde med programmet och då får jag MAP 157, vilket alltså är den puls jag inte får nå över när jag tränar. Jag ska följa min utveckling ska jag göra ett självtest varje månad. Förhoppningsvis kommer jag att ha sprungit snabbare fast med samma puls vart efter träningen går, och alltså förbättra min uthållighet.

Pulsklockan på

Det jag nu ska göra är att välja en bra sträcka som är plan och som är runt 5 km lång. Innan jag startar pulsklockan värmer jag upp med rask promenad i 15-20 min. Sen startar jag pulsklockan och börjar springa de 5 kilometrarna. Jag kommer snabbt upp i puls och får verkligen hålla koll på att jag inte går över mina 157 slag, vilket inte är det enklaste. Det känns ovant att behöva sakta ned så pass ofta, tidigare har jag joggat i princip ända tills det inte finns någon kraft kvar. Nu gäller det ju dock att hålla ut så länge som möjligt.

Härligt med rullskidor!

Uppför den lilla, lilla backen joggar jag verkligen i slow motion, och jag märker hur jag faktiskt orkar mycket mer när jag väl är förbi. Väl i mål stannar jag klockan och ser att sträckan tagit 23:55 min och min genomsnittliga puls har varit 155. Sedan vilar jag i 2 min och tar pulsen igen. Nästa gång jämför jag tiderna och hoppas successivt förbättra resultaten.

I veckan blir det två pass med gångstavar eller löpning och sedan rullskidor som sista pass för veckan. Sedan har jag mina sedvanliga gymbesök på mornarna, men det ska nog hinnas med ändå!

//Mia

Härligt

Nästa inlägg

Sommarträning

Föregående inlägg

16 km på Skånes cykelvägar