AE rullskidan testad i Vasalöparen

KLASSISK RULLSKIDA I NY TAPPNING

Test från Vasalöparen 2012 nr 3. Mer info om Vasalöparen finns här.

AE Produkter startade med sin tillverkning av rullskidor redan 1979 i sin mekaniska verkstad utanför Göteborg.. Många i den aningen äldre generationen känner till rullskidorna från AE Produkter, medan de är mer okända för de flesta som börjat åka skidor efter millennieskiftet.

Under många år har man varit försiktig med marknadsföringen och försäljningen har gått på sparlåga. Men nu satsar man stort igen med en förnyad version av den väl beprövade modellen AE Classic, som numer saluförs av Rullskidcenter i Landskrona.

AE Classic påminner mycket om storsäljaren Swenor Fibreglass i åkkänsla. Precis som konkurrenten är de sköna att staka med och de tar upp vibrationer bra då du åker på knagglig asfalt. De fungerade även helt OK på fina grusvägar. I likhet med Swenor Fibreglass har de dock egenskapen av att kännas lite tunga att diagonal med. Med en vikt på 2,0 kg utan bindning kan diagonalåkningen kännas lite styltig jämfört med skidåkning på snö.

Sammanfattningsvis så är denna svensktillverkade AE Classic ett mycket prisvärt alternativ för dig som nybörjare ska pröva på rullskidor eller för vana åkare som vill ha ett par skidor med hög komfort att staka på. För dig som ofta åker på kuperade rullskidsbanor och/eller ofta diagonalar är lättare skidor med trögare hjul mer lämpliga.

Testat: AE Classic (rullskidor för klassisk åkning)
Testperson: Erik Wickström
Längd: 720 mm
Vikt: 2,0 kg exklusive bindning
Hjulmått: 45 mm breda, 75 mm i diameter
Pris: 2095 kr
Läs mer: www.rullskidcenter.se 

Plus: Tar upp vibrationer bra. Fin åkkänsla i stakningen.
Minus: Något tunga vid diagonalåkning. Säljs enbart med standardhjul.
Sammanfattning: Ett par stabila, klassiska rullskidor med bra komfort