Snö, skidor och Vasalopp

Snö, skidor och Vasalopp är inte direkt något jag normalt sitter och tänker på en varm försommardag i maj. Men det är faktiskt precis vad jag gör. Jag ska nämligen börja träna inför kortvasan i mars 2017, och lägger nu upp en plan för att komma i skidloppsform. Det ska tilläggas att jag varken är van skidåkare eller rullskidåkare, och därför känns det hela lite extra spännande.

Varför jag valt just rullskidor som nästa motionsform är på grund av att jag vill ha variation i min träning och samtidigt kunna vara ute i naturen. Några av mina önskemål är att träningen ska vara lättillgänglig, oberoende av plats och tidpunkt samt att man kan utföra träningen själv. Därför kändes rullskidor som ett väldigt bra alternativ när en av mina kompisar föreslog detta. Nu ska det tilläggas att min kompis Ida, från Härjedalen, jobbar på Rullskidcenter i Landskrona, så vi bokade en tid för rullskidstest strax därpå.

Rullskidtest i Landskrona

Väl framme på Landskrona station gick jag en kort bit från stationen till där Rullskidcentret. Där möttes jag av min alltid glada Ida och en hel rad med svartmålade rullskidor som jag skulle få testa, ovetandes om varumärke, prislapp eller klassning. Jag fick ta på mig hjälm och rullskidsskor, och sedan var det bara att börja åka. Även om det var första gången jag stod på ett par rullskidor kändes det tryggt och säkert att ta mina första rullande steg på den asfalterade ytan. Jag åkte ett varv och fick känna på balansen, tyngden på skidan och hur smidigt det gick att svänga osv. Även om jag inte hade trott det så kunde jag som nybörjare känna skillnad på de olika skidorna, vissa hade helt enkelt mer stabilitet och komfort. 

Efter att jag fått prova alla olika modeller valde jag bort de jag spontant tyckt känts mindre bra. Det visade sig att jag plockat bort den billigaste modellen då den vibrerade för mycket. Däremot upplevde jag ingen skillnad mellan mellanprismodellen AE Classic och de lite dyrare Swenor Fibreglass och Elpex Evolution. Därför var det ett prisvärt och självklart val att lägga till 700 kr från den billigaste och istället satsa på mellanprismodellen. Eftersom jag inte heller upplevde någon skillnad mot de ännu lite dyrare, så behöver jag inte fundera på dessa som alternativ. 

 

Stakning

Mitt val blev därför AE Classic och eventuell montering av broms på ena skidan. Jag provade både med och utan broms, och jag upplevde att bromsen gav mig en extra trygghet som jag vill ha nu i början av min rullskidträning. 

Innan jag åkte hem med mina nyköpta rullskidor och stavar, frågade Ida om jag var sugen på att dela med mig av min rullskidsresa som nybörjare. Sagt och gjort; nu ska jag dela med mig av min träning och resa mot KortVasan om mindre än ett år. Jag ska ställa alla sorters frågor, fundera högt och tipsa om hur man kommer igång som nybörjare på rullskidor.

I nästa inlägg tar jag premiärturen för egen hand längs Skånes vida vidder, vilket ska bli riktigt roligt och spännande! 

//Mia

Diagonal