Vasaloppsträning

Träna diagonal på snö

Det är skillnad på längdskidåkning och rullskidåkning, framförallt med tanke på fästet. En rullskida har allt perfekt fäst. Du kan ha vikten på högre skida och ändå dra dig fram med vänster skida. Försök att köra så att du "trampar ner fästvallan i snön" även när du åker rullskidor, dvs att du fokuserar på att få ner trycket från kroppen i rullskidan och inte bara sparkar ifrån.

För att få in rätt teknik i diagonalkörningen så skall du försöka att träna detta så mycket som möjligt på snö där teknik, spann och vallning ger dig greppet.

Stakträna på skike

Stora delar av Vasaloppet går över långa platta vidder, något som man sällan upplever i Svenska längdspår (lite uppför, sedan vänster, nedför, sedan höger, lite stakning och sedan nästa backe...). Utnyttja rullskidträningen till att träna inför denna stakning, dvs stakträna så mycket du kan och använde ett och annat frånskjut i uppförsbackarna.

Längdskidor mitt i sommaren

Om du inte kan vänta med längdskidåkningen till vintern så kan du besöka en skidtunnel och åka längdskidor på sommarhalvåret:

Göteborg: Skidome http://skidome.ski

Torsby: Torsby Skidtunnel & Sportcenter https://skidtunnel.se

Gällö: MidSweden 365 http://midsweden365.se

 

Läs mer på vår Guide om Vasaloppet