UNDERHÅLL AV RULLSKIDUTRUSTNING

RULLSKIDCENTERS SKÖTSELRÅD

- Undvik att köra på saltade vägar
- Rullskidorna ska hållas torra och rena. Skölj med kallt vatten och lågt tryck och torka av. Lägg dem inte på golvvärme eller element.
- Växla rullskidorna halvvägs, dvs sätt "vänsterskidan" på höger fot och vice versa, detta för att undvika snedslitage på gummihjulen.
- Stavspetsarna bör slipas med diamantbryne/ diamantfil var 2-4 mil för att få bra grepp i asfalten. Om du känner att stavarna börjar slinta är det dags att slipa.
- De pjäxor som används är oftsat vinterpjäxor, så många kör med samma pjäxor året runt. Därför kan det vara bra att torka av pjäxorna med jämna mellanrum, eller varför inte impregnera dem. Undvik att gå längre sträckor på asfalten med pjäxor på, du vill inte slita ut sulorna i onödan.

UNDVIK SALTADE VÄGAR

Ibland går det inte att undvika att köra i salt, men gör så gott du kan. Gör rent rullskidorna noga om du har kört i salt. Ta av hjulen och torka rent.

VIKTIGT MED KALLT VATTEN

Om du ska skölja av dina rullskidor så gör det med kallt, rinnande vatten. Detta för att du inte ska trycka in massa skräp i backspärrlagret (stoppen i bakhjulet) och för att det inte ska bildas kondens i kullagren (kullagren är kapslade, men med högt vattentryck och värme kan det komma in fukt som sedan blir rost). 

DIAMANTBRYNE GJORT FÖR STAVSPETSAR

I vår webshop så finner du diamantbryne som är specialgjort för att slipa stavspetsar. Dvs brynet värmer inte metallen och metallen värmer därför inte plasten, vilket kan göra att spetsen lossnar om man har otur, men med detta bryne är det bara att slipa på.

Om du inte slipar dina stavspetsar så kommer stavarna förr eller senare att börja slinta på asfalten och det gör att du tappar kraft och, allt som oftast, tålamodet.