Om du har god skidvana och god kondition så kan det räcka med några månaders träning.
Om du däremot aldrig har stått på skidor är det kanske lite övermodigt att satsa på ett helt Vasalopp om du t ex har två månader kvar att träna, då kan man satsa på något av de lite kortare loppen t ex Vasaloppet 30 (fd Kortvasan) eller Vasaloppet 45 (fd Halvvasan). Då får du en liten försmak av vad det hela handlar om och när du har genomfört ditt lite kortare Vasalopp så har du ett helt år på dig att träna inför "stora" Vasaloppet. Det gäller bara att hålla dig framme när anmälan öppnar.
Kom igång så tidigt du kan med träningen. Rullskidutrustning, gåstavar och längdskidutrustning är bra att ha.
Om du aldrig har stått på längd- eller rullskidor så boka då in dig på en tekniklektion. Är du även en van åkare så kan du bli hjälpt av att någon hjälper dig att korrigera små egenheter. Många skidklubbar har gemensamma träningar och hjälper också varandra med tekniken, så gå med i en skidklubb bör du också göra.
Glöm inte att boka boende och planera din resa dit och hem. Om man bor nära starten eller nära målet är en smaksak och det finns så klart för- och nackdelar hur man än väljer.
Fördelar med att bo i Sälen:
- Nära till start
- "Sovmorgon" på tävlingsdagen, ingen bussresa från Mora
Fördelar med att bo i Mora:
- När du har gått i mål så slipper du bussresan tillbaka till Sälen
- Bra kommunikationer med flyg och tåg
Att planera in några längdskidläger (om du inte har tillgång till snö) är bra att göra i god tid. Har du möjlighet att köpa längdskidor tidigt så rekommenderar vi att du gör det, bättre att åka på dina egna längdskidor än att hyra varje gång.
Passa på att prova vallor och längdskidkläderna när du är på snöträning, se vad som fungerar.
Det finns tre större skidtunnlar i Sverige: MidSweden365 (Gällö), Torsby Skidtunnel & Sportcenter (Torsby) och Skidome (Göteborg) och i dessa skidtunnlar kan du åka längdskidor året runt.
Även om du inte kommer att hinna bli en fullärd vallare så kan det vara en god idé att boka in sig på en vallakurs, detta för att se hur proffsen gör och förstå hur det fungerar. På marknaden finns idag riktigt bra snabbvallor som alla kan valla med och dessa är perfekt som träningsvallor. Till Vasaloppet kan man lämna in skidorna för vallning om man känner sig osäker, då har man garanterat lika valla som större delen av startfältet.
För att förbättra din startposition, eller om du vill åka ett lopp innan för att träna, finns så klart en hel del lopp att åka innan Vasaloppet.