Nordic Wellness om rullskidor

Komplett Vasaloppspaket för 2018

VÅRA RULLSKIDPAKET
 

 INFÖR VASALOPPET

– ELLER NY TRÄNINGSFORM?

Man ser dem överallt numera – rullskidåkarna. Många är igång för att träna inför det klassiska Vasaloppet men allt fler väljer rullskidor för den skonsamma och kompletta träning de ger. Det råder ingen tvekan om att intresset för rullskidorna har ökat rejält på senare år, och med fler modeller på marknaden finns det också större möjligheter för alla att komma ut och träna oavsett nivå, underlag och årstid.

Text: Anna Rein 

 

NY TRÄNINGSFORM FÖR ALLA

Om man ska jämföra rullskidåkning med löpning som är en annan populär motionsform så finns det många för- delar med att rulla fram istället. Först och främst så sliter inte åkningen på knäna och i och med att du använder överkroppen när du stakar så får du en komplett träning för hela kroppen. Med varianten Skike, som har större och luftfyllda däck, så kan du dessutom komma ut på ojämna vägar och grus för att uppleva mer av den härliga naturen på närmare håll.

TRÄNA INFÖR VASALOPPET

Vasaloppet är ett krävande lopp och det tar lång tid att bygga upp de rätta musklerna. Därför är rullskidåkning i princip ett måste i din träning. Eftersom många delar av vårt avlånga land saknar snö större delar av året är rullski- dor ett självklart sätt för många att förbereda sig på även av den anledningen.

ISTÄLLET FÖR STAVGÅNG

Nordic Motion är ett nytt sätt att åka rullskidor för den som vill komma ut och röra på sig. Lite mer motstånd som gör dem perfekta att gå på tur med. Medan du njuter av om- givningarna får du samtidigt mycket bra träning, inte minst för dig med stillasittande ar- bete då det stärker hela över- kroppen med nacke och axlar.

 

TIPS INFÖR SÄSONGEN!

Experten Patrik på Rullskidcenter.se tipsar om vad som behövs för att komma igång:

Rullskidor – Viktigt att välja en rullskida med både bra komfort och stabilitet. Dessa ger en betydligt behagligare upplevelse och gör att du kommer ut oftare och på längre rundor. Det intressanta är att dessa inte är dyrare, butiken ska bara ha kunskapen om det.

Pjäxor – Välj gärna kombipjäxa som ger mer stabilitet. Det är tryggare med denna typ av sko på rullskidor. Pjäx- an, som är en vinterpjäxa, går att använda både för rull- skidor och längdskidor och dess extra stabilitet kommer väl till pass i de uppkörda Vasaloppsspåren.

Bromsar – Allt är inte platt. Man måste kunna hålla farten nere i nedförsbackar och akutbromsa ifall någon kör ut rakt framför dig. Ett flertal av marknadens modeller finns nu även med broms.

Stavar – Det är viktigt att välja rätt typ av stavar för att du inte ska få ont i armbågar och axlar av isättningsstö- tarna. De måste även vara utrustade med hårda asfalts- spetsar för att de ska greppa i asfalten.

Skydd – Hjälm och handskar är de viktigaste skydden, och det har de flesta redan hemma.

– Rullskidor är som mest underbart när man får upp- leva det en härlig vår- eller sommardag, så passa på och kom igång redan nu, säger Patrik.