Längdskidutrustning

Längdskidor för Vasaloppet

Längdskidor

För att kunna komma ut på snö så behöver du komplettera din utrustning med ett par längdskidor. För förstagångsåkaren rekommenderar vi definitivt ett par skinskidor. Då behöver du inte utbilda dig i kunskapen kring fäste, dvs burkvalla och klister.

Move binding till Vasaloppet

Movebindning

Komplettera längdskidan med en MOVE bindning. Detta är en flyttbar bindning där du vrider på den röda ratten för att flytta bindningen frammåt för mer fäste eller bakåt för med glid. 

Stavar för Vasaloppet

Längdskidstavar

Längdskidstavarna skiljer sig från rullskidstavarna genom 

  • Längdskidstavarna har snötrugor istället för asfaltsspetsar. Detta för att inte sjunka ner i snön.
  • Längdskidstavarna är styvare för att man ska få med sig mer fart i varje stavtag.

Var extra rädd om längdskidstavarna då det finns risk att medåkare kliver på dem, ramlar på dem eller saxar sin skidor mot dem under loppet. En liten skada kan göra staven mer ömtålig och brottet kan vara framme.

 

 

Valla kit för skinskidor

Vallakit

Även om skinskidor kallas för vallningsfria så avser man bara fästzonen. Glidytorna behöver underhållas med glidvalla. Idag finns det väldigt bra flytande vallor som man stryker på som skokräm och sedan borstar ur när den stelnat.

Skidfodral

Skidfodral

Det är även bra att ha ett fodral till skidorna, så att de skyddas under transport. Det behövs även när skidorna ska transporteras på bussen mellan Mora och Sälen.