grön jul 2016?

Med en titt på snöläget över landet och SMHIs 10-dagarsprogons, så ser det ut att återigen bli en grön jul i de södra delarna i landet. Fast även om det blir snöfritt så verkar flera av dagar bjuda helgfirarna på solsken.

Mellandagarna en period där många Vasaloppsåkare vill passa på och träna till det kommande Vasaloppet. De senaste veckornas julstress både på jobb och privat, har säkert påverkat träningsintensiteten negativt och den skall nu tas igen på rullskidorna.

Vintern började tidigt i år med en del snö över i stort sett hela landet, vilket har medfört att vägar och cykelbanor har fått en kombination av grus och salt.

Saltet påverkar rullskidorna negativt och skall undvikas om möjligt. Detta då saltet kan komma in i kullagren och gör att de rostar och låser sig. Så efter varje rullskidrunda är det viktigt att man sköljer av rullskidorna.

  • Skölj dem i kallt vatten. Detta för att vattentemperaturen skall vara så nära rullskidans temperatur som möjligt.
  • Skölj dem i rinnande vatten och inget högtryck. Detta för att vatten och salt inte skall pressas in i kullagren.
  • Torka av dem.
  • Förvara rullskidorna i kallförrådet för att undvika temperaturförändringar som kan innebära kondens på insidan av kullagren.

I de sydligaste delarna av landet så grusas det normalt sett med grus med mindre stenar, vilket gör att det fortfarande går att köra rullskidor. Rent underhållsmässigt så är grusade cykelbanorna att föredra jämför med att köra på de saltade.  Håller man sig ute i kanterna så brukar det även vara mindre grusat och det blir lättare att köra.

Desto längre norrut man kommer, desto större stenar har de grusat med. Till en början med så fungerar det bra med rullskidor med hjul i de större storlekarna, dvs med en diameter runt 70 mm.
I områden där de grusar med småstenar, såsom i Stockholmsregionen, så är risken för tvärstopp överhängande när man kör rullskidor. Här är det bara on och off road rullskidorna med de riktigt stora hjulen som klarar stenarna.

Österrikiska Skike är den vanligaste av on och off road rullskidorna på marknaden och den har blivit räddningen för många mellandagsfirare, då deras vanliga rullskidor stoppas av just stenarna. Skike rullskidorna är utrustade med luftfyllda däck på en diameter av 150 mm, som ger både en behaglig åk-komfort och bra hantering av stenarna. Under sommarmånaderna fungerar de perfekt på grusvägar, så man kan uppleva naturen och undvika trafiken.

I Skike rullskidorna använder man vanliga skor. Man behöver alltså inte utsätta sina skidpjäxor för denna smutsiga vintermiljö. Från början fanns Skike bara med en version för stakning och skate, men sedan flera år finns det även modeller med hällyft och backspärr. Lift heter modellen som har vad som behövs för effektiv stakträning inför Vasaloppet och Tour heter modellen som erbjuder full diagonalträning.

 

Så låt oss se ifall SMHIs prognos håller och om det blir flera fina rullskiddagar under mellandagarna.