FRÅGOR OCH SVAR - PRODUKTER

Vad behöver jag för utrustning för att komma igång med rullskidor?

Om det är rullskidor som du vill åka:

- Rullskidor
- Bindningar
- Pjäxor
- Stavar

Om det är Skikes som du vill åka:

- Skikes
- Joggingskor
- Skike Pump (eller en kompressor som klarar att pumpa 8 bars tryck)
- Stavar

Ovanstående utrustning är vad som behövs för att komma igång, sedan finns det många bra tillbehör att välja bland. Vill du ha personlig hjälp så får du väldigt gärna ringa oss 0418-48 81 00

Vi rekommenderar även följande utrustning (för både Skikes och rullskidor):

- Rullskid- eller cykelhjälm
- Diamantbryne (för att slipa stavspetsarna med)
- Reflexväst
- Pannlampa

 

Vilka bidningar ska jag välja till min pjäxa?

De flesta pjäxor har en liten märkning på sulan om vilka bindningar som passar, t ex NNN, PROLINK eller SNS.
(OBS! Om det står "Rottefella BC" under din pjäxa så är det en turpjäxa och bindningarna nedan passar inte. Kontakta oss så hjälper vi dig).
Har du moderna pjäxor (ej äldre än 10 år) från följande fabrikat:

- Alpina, Fischer, Madshus eller Rossignol (märkta med NNN):

VäljNNN Rottefella eller Salomon Prolink

- Atomic eller Salomon med ett metallstift längst fram samt en "kanal" längs med på undersida av sko (märkta med SNS Profil):

Välj Salomon SNS Profil

- Atomic eller Salomon med två metallstift samt en "kanal" längs med på undersida av sko (märkta med SNS):

Välj Salomon SNS Pilot eller Salomon SNS Propulse

- Atomic eller Salomon (från 2016 och framåt) en metallsprint på längst fram på undersida av sko (märkta med Prolink):  

Välj Salomon Prolink eller NNN Rottefella

På Sulguiden nedan försöker vi visa skillnaderna mellan de olika pjäxorna:

Pjäxa nr 1:
Ett metallstift längst fram samt en relativt "platt" sula som saknar "kanal", märkt med NNN eller PROLINK.

Passande bindningar: NNN Rottefella eller Salomon Prolink

Pjäxa nr 2:
Två metallstift, ett stift längst fram och ett stift ca 5 cm in under pjäxan. Pjäxan har även en tydlig "kanal" som gör att man kliver på bindningen.
Passande bindningar: Salomon SNS Pilot eller Salomon SNS Propulse

Pjäxa nr 3:
Ett metallstift längst fram. Pjäxan har även en tydlig "kanal" som gör att man kliver på bindningen.
Passande bindningar: Salomon SNS Profil

SULGUIDE:

Sulguide

 

Jag har Salomonpjäxor, vilken bindning ska jag välja?

Titta gärna på svaret och bilden ovan. Men för att sammanfatta:
- Pjäxor med ett metallstfit och relativt "platt" sula: Salomon Prolink eller NNN Rottefella
- Pjäxor med två metallstift och tydlig "kanal": Salomon SNS Propulse
- Pjäxor med ett metallstift och tydlig "kanal": Salomon SNS Profil

 

Ska jag ha flyttbara bindningar på rullskidorna?

Nej, på rulskidor ska du inte ha flyttbara bindningar. På rullskidor ska bindningarna alltid skruvas fast. Du har heller ingen nytta av att kunna flytta bindningarna på rullskidorna. Under kategorin "BINDNINGAR" finner du passande bindningar till rullskidor.

 

Ska jag ha flyttbara bindningar på längdskidorna?

Om dina pjäxor passar bindningssystemen NNN ROTTEFELLA eller SALOMON PROLINK så är det inte så dumt att ha flyttbara bindningar på längdskidorna.

Med flyttbara bindningar kan du påverka längdskidornas egenskaper genom att flytta bindningarna några hack framåt eller bakåt. Flyttar du bindnigarna framåt så får du bättre fäste, och flyttar du bindningarna bakåt så får du bättre glid. Om man jämför ett par längdskidor med fastskruvade bindningar och ett par längdskidor med flyttbara bindningar, så kan man säga att med flyttbara bindningar så blir det nästan som "3 par skidor i 1".

Rottefella har kommit med ett kompletterande system som kallas MOVE. MOVE-systemet gör det möjligt att flytta bindningarna medan du står på dem, och du behöver alltså inte ta av dig skidorna för att flytta bindningarna.

Under kategorin "LÄNGDSKIDOR OCH TILLBEHÖR" finns underkategorin "Bindningar - Vinter" som passar längdskidor.

 

Måste jag montera bindningarna själv?

Nej, vi monterar alltid bindningarna om du beställer rullskidor och bindningar samtidigt, glöm ej att ange skostorlek. Skulle du däremot INTE vilja ha dem monterade så skriv det i kommentarsfältet vid beställning.

 

Jag vill köpa en hel rullskidutrustning, hur får jag paketpris?

Du väljer varianten "Pris vid rullskidköp" på stavar, pjäxor och bindningar när du beställer rullskidor (exempel: På rullskidstavar finns två priser: ett pris är normalpris som man betalar om man inte köper rullskidor, och ett pris är "Pris vid rullskidköp" som är rabatterat som du väljer när du köper rullskidor samtidigt dvs vid samma köp).

När du köper rullskidor och bindningar samtidigt får du alltid rabatterat pris på bindningen. Köper du även pjäxor och utvalda fasta stavar får du även rabatterat pris på dem.

Rabatten gäller vid köp per utrustning, dvs ett par rullskidor, ett par bindningar, ett par stavar samt ett par pjäxor, beställer du ett par extra pjäxor så betalar du normalpris på dem.

Vi har valt att ge dessa rabatter så att man själv ska kunna "bygga" ett rullskidpaket, utan att bli "låst" till en rullskidmodell. D v s du får ett bra paketpris på bindningar och pjäxor och kan välja vilka rullskidor du vill.

Observera att rabatten gäller ej pjäxor som du finner i Fyndhörnan (bl a Salomon Pro Combi, Atomic Team och Salomon Escape Pilot). Rabatten gäller heller inte specialbeställda pjäxor.

Om du går till våra Rullskidpaket så klickar du i din utrustning med hjälp av Köpknapparna och där är rabatten redan avdragen.

"Pris vid rullskidköp" gäller även vid köp av längdskidor och Skikes

 

Jag vill köpa ett rullskidpaket. Varför kan jag inte välja ett paket och gå direkt till kassan?

Du måste välja produkt för produkt så att du får rätt rullmotstånd, rätt bindningar, rätt storlek på pjäxorna och rätt stavlängd.

 

JAG har redan pjäxor/stavar. Måste jag köpa hela rullskidpaketet ändå?

Nej, du väljer de produkter som du behöver i rullskidpaketet.

Har du redan pjäxor hemma så väljer du rullskidor, bindningar (som passar dina pjäxor) och ett par stavar. Då får paketrabatter på övriga produkter när du köper rullskidor (det som vi kallar "Pris vid rullskidköp"). Samma gäller om du redan har stavar.

 

Kan jag välja andra Stavar/pjäxor än de som finns i rullskidpaketet?

Du kan välja fritt bland alla stavar/pjäxor, viktigt att du väljer "Pris vid rullskidköp" för att erhålla paketpriserna. De rullskidpaket som vi har satt ihop är en rekommendendation baserat på bl a våra kundtester.
Så du kan välja t ex rullskidor från Paket Motion, välja stavar från Paket Tung och välja pjäxor och bindningar från Paket Pro Elit.

 

Det finns sommarpjäxor och vinterpjäxor, vad bör jag ha till rullskidor?

Sommarpjäxor är just sommarpjäxor, de går inte att åka på vintern med då de är för kalla och de står inte emot väta. De allra flesta åker rullskidor med vinterpjäxor. Vinterpjäxor står emot väta bättre och kan därför användas vår och höst för rullskidåkning. Skulle du känna att du har behov av sommarpjäxor, om du t ex lätt blir väldigt varm om fötterna, så kan det vara värt att investera i ett par sommarpjäxor, men annars så rekommenderar vi vinterpjäxor just för att man kan sträcka ut rullskidsäsongen i höstrusket och även använda dem till längdskidorna.

 

Varför finns det två priser på pjäxorna, vilket ska jag välja?

Du får rabatterat paketpris på pjäxor om du samtidigt köper rullskidor, dvs "Pris vid rullskidköp" ska väljas när du köper rullskidor och pjäxor vid samma köp. Ska du köpa pjäxor och inte köpa rullskidor så väljer du det normala priset. Detta gäller även andra produkter där vi ger paketrabatt (Pris vid rullskidköp).

 

Hur långa stavar behöver jag?

Det finns tre sätt att räkna ut längden:
- Din längd multiplicerad med 0,84 för klassisk åkning och din längd multiplicerad med 0,90 för skate.

- Din längd minus 30 cm (funkar sämre på kortare personer)

- Klassiskt: Mät längden från golv till översidan på axel, när du har en normal sko på foten
- Skate: Mät längden från golv till nästippen, när du har en normal sko på foten

Dessa längdrekommendationer gäller rullskidåkning.

 

Vad är UTSTAKATMÅL™?

Med UTSTAKATMÅL™ ser vi till att du får all info som du behöver inför ditt lopp, självklart med fina erbjudanden! Registrera dig på en gång så missar du inga erbjudanden! Du kommer även att få lite peppande mail från oss under din resa mot ditt mål. UTSTAKATMÅL™ är helt kostnadsfritt. Anmäl dig här

Vill du inte längre ha mail från oss är det bara att höra av dig så avregistrerar vi dig. 

 

Jag vill beställa stavar, vad ska jag tänka på?

Börja med att räkna ut hur långa stavar du behöver. Ska du åka klassiskt så ska staven nå dig till axeln och ska du åka skate ska staven nå dig till nästippen, använd ett måttband eller tumstock. Om du hamnar mellan två stavlängder när du mäter, så rekommenderar vi dig att beställa den något längre staven, en för lång stav går alltid att korta ner medan en kort stav inte går att göra längre.

 

Jag vill köpa längdskidor, vad ska jag tänka på?

Hitta ett par längdskidor som passar din vikt. Glöm inte att ange din kroppslängd samt vikt när du beställer (vi gör en inmätning av skidorna innan vi lämnar ut dem).
Du får väldigt gärna kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt.

Om du redan har pjäxor, välj då bindningar som passar till dina pjäxor (se sulguide längre upp).

Vi skickar inga längdskidor utan du hämtar dem i vår butik i Landskrona.

 

Vad bör jag välja: Vallningsfria längdskidor eller längdskidor som jag vallar?

Är du nybörjare eller motionär så är det inte så dumt med ett par vallningsfria skidor, då kan du bara ut och åka när snön väl kommer.

Dagens vallningsfria längdskidor har "päls" i fästzonerna, och fungerar genom att håren lägger sig medhårs när du gilder på skidorna, och när du trycker till och sparkar bakåt så lägger sig håren mothårs och ger dig grepp och fäste. Att lägga på ett skyddande lager av Skinwax på pälsarna ger dig skydd från andras fästvallor samt ger pälsarna ett litet extra glid medhårs.

Väljer du istället längdskidor där fästvalla krävs så har vi ett brett sortiment av fästvallor för alla väder och fören.

Även om längdskidorna kallas vallningfria så är de inte helt vallningsfria. Likt vanliga vallnings-skidor är det alltid bra att valla på lite glid. Är du vallanovis så behöver du inte lära dig att valla, du kan boka in dina skidor för en vallning hos oss, eller botanisera bland våra lättanvända snabbvallor här på vår hemsida.

 

Varför behöver jag ett diamantbryne?

När du är ute och åker så slits stavspetsarna eftersom. Spetsarna måste vara vassa för att få fäste i asfalten. Det är väldigt irriterande att inte ha bra stavfäste vet vi av egen erfarenhet. Stavspetsarna bör slipas var 2-4 mil beroende på hur hård asfalten är (kallt på vintern = hårdare asfalt som sliter mer).

Vi rekommenderar vårt diamantbryne eftersom det är lätt att ta med sig, det är specialgjort för rullskidspetsar och det är väldigt prisvärt.

 

Finns det stänkskärmar till rullskidorna och kostar de extra?

Rullskidor: Nästan alla rullskidor levereras med stänkskärmar, undantagen är: Swenor Alutech Racing och Swenor Equipe R2.

Skike: Stänkskärmar till Skike kan köpas som tillbehör, men V8-modellerna har än så länge inga stänkskärmar som tillbehör. Men till de övriga Skikemodellerna finns stänkskärmar som tillbehör.

 

Vad är det för skillnad på Skikemodellerna, och vilken bör jag välja?

V9 FIRE-modellerna har backspärrar (att likna vid fästvalla) och hällyftfunktion (en ledad platta som gör att hälen kan lyftas vid stakning med frånskjut).
Du bör välja V9 FIRE om du vill köra skate och staka på sämre underlag. V9 FIRE 200 har extra stora hjul, så därför den lämpar sig för åkning på riktigt dåligt underlag.

V9 TOUR-modellerna har även de backspärrar och hällyftfunktion, men TOUR-modellerna har utvecklats för att möjliggöra riktigt bra diagonalåkning med Skike. TOUR-modellerna sitter leden framme vid tårna (att likna vid skidbindning) och det gör att du kan lyfta hela foten och komma väldigt nära riktig längdskidåkning.
Du bör välja V9 TOUR om du vill träna diagonalåkning, stakning och stakning med frånskjut. (Det går så klart att åka skate med V9 TOUR, men om ditt mål är skate så är V9 FIRE mycket smidigare). V9 TOUR 200 har extra stora hjul, så därför den lämpar sig för åkning på riktigt dåligt underlag.

Något som alla Skikemodeller har är bromsar på båda skidorna, så du behöver inte vara rädd för nedförsbackarna.

För att sammanfatta val av Skike:
- Välj V9 FIRE om du vill staka och åka skate, välj större hjul (200) om du har riktigt dåligt underlag.
- Välj V9 TOUR om du vill staka och staka med frånskjut och även kunna åka diagonal, välj större hjul (200) om du har riktigt dåligt underlag.

 

Varför går det inte att åka diagonal med FIRE-modellerna?

I och med att den ledade delen sitter mitt under foten så blir det ett lite "avhugget" frånskjut och bakhjulet följer gärna med upp i luften. När du sen ska sätta ner skidan så gäller det att du sätter skidan helt rakt i färdriktningen, annars finns risken att skidan gärna styr foten snett.

 

Jag har problem att pumpa mina Skikes. Vad ska jag göra?

Till att börja med: Vanliga cykelpumpar fungerar inte. Då det är högt tryck i däcket så försvinner all luft när man tar bort cykelpumpens munstycke efter pumpning.

Vi rekommenderar två sätt att pumpa däcken:

1. Kompressor som klarar upp till 8 bars tryck.
2. Skike Pump, som du finner i vår shop. Denna pump har ett specialmunstycke som klarar att pumpa Skike-däcken.

Pumpinstruktioner finner du här: www.skike.se/res/Pumpinstruktioner.pdf

Pumpinstruktioner för stora hjul (200): http://www.skike.se/res/Pumpinstruktioner-200-hjul.pdf

När dina Skikes levereras är de opumpade (även om däcken känns hårda så behöver det inte betyda att de är pumpade). När du har skruvat på Skike-pumpens munstycke så visar oftast tryckmätaren 0 och det kan ta några "pumptag" med Skike-pumpen innan något visas på tryckmätaren. Observera att du ska bara skruva på Skike-pumpens munstycke tills det tar stopp, inte hela vägen ner på ventilen, du behöver ingen tång eller annat verktyg.

Vi rekommenderar att man kollar trycket i däcken/pumpa däcken var 2-3 vecka. Håller du runt 7 bars tryck i däcken förhindrar du även punkteringar (punktering kan uppstå om man har för lite tryck i däcken, ventilen kan då röra på sig och skava hål på slangen).

Det kan även vara bra att då och då se till att ventilkäglorna är åtdragna (de små "skruvarna" inuti ventilerna). Är de lite lösa så är det svårt att få luften att stanna kvar i däcket.

 

Hur tar jag hand om mina rullskidor? Har ni några skötselråd?

För att din utrustning ska hålla länge ger vi dig följande råd:

- Växla rullskidorna halvvägs för jämnt slitage (vänster rullskida till höger fot och vice versa). Märk gärna rullskidorna för att komma ihåg hur du hade dem senast.
- Kontrollera så att alla skruvar/muttrar är spända innan du ger dig ut.
- Rullskidorna skall hållas rena och torra.
- Undvik att köra på saltade vägar.
- Om de har körts i salt och/eller blött väder/underlag, skall de sköljas av i kallt, rinnande vatten (lågt tryck) och torkas av omgående.
- Rullskidorna förvaras i rumstemperatur eller svalare, lägg dem inte på element eller direkt på golvvärme.

För mer info läs vår sida om Underhåll av rullskidor

 

Vilken skyddsutrustning behöver jag?

Hjälm är ett måste, cykelhjälm eller rullskidhjälm är det som vi rekommenderar.

Ett par tunna handskar, för att skydda dig från handblåsor och om du ramlar.

Reflexväst är ett måste om du ska ut och åka på kvällarna.

Längdglasögon kan vara skönt att ha för att skydda från vind och insekter. Är ni flera som åker i grupp är det viktigt att ni tar hänsyn och aktar varandras ögon från stavspetsarna, för att vara extra säker rekommenderas glasögon när ni åker i grupp.

Knä- och armbågsskydd kan vara skönt att ha i början, när du känner dig säkrare så kanske du upplever att de mest är i vägen (handledsskydd är lite svårt att ha då det är lite trångt i stavremmen).

Om man vill vara extra säker så finns Hipsafety skyddsbyxor: Korta tights med skyddsplattor på höfterna och över svanskotan för att dämpa vid fall. Hipsafety skyddsbyxor finns i Dam-modell och Herr-modell.

 

Jag ska köpa nya stavspetsar, säljs de i par eller styckvis?

Stavspetsar säljes i par, om inget annat anges.

 

Vilken storlek bör jag ha på stavspetsarna?

Kontrollera storlekn på stavröret med hjälp av ett skjutmått eller linjal. Du mäter stavens diameter där stavspetsen börjar. Storlekarna anges i intervaller om 0,5 mm. Välj en storlek upp till närmsta 0,5 mm (detta för att limmet ska få plats). Exempel: Mäter din stav 10,2 mm så väljer du storlek 10,5 mm

 

Jag vill ha hjälp att byta stavspetsar/ kapa stavar/ byta backspärrlager. Kan ni hjälpa mig?

Självklart kan vi hjälpa dig! På plats i butiken i Landskrona fixar vi det mesta. Vi tar ut en liten summa för arbetskostnaden samt de nya delarna. Kontakta oss så kommer vi överens vad som behöver göras.

Om du inte har möjlighet att besöka oss så tipsar vi om hur man byter spetsar på Underhåll av Stavar

 

Jag är osäker på vilken storlek jag behöver, kan jag beställa och prova hemma och byta storlek om det inte passar?

Självklart kan du prova hemma i lugn och ro och skicka tillbaka om det inte passar. Produkten måste vara oanvänd. Förpackningen får inte vara skadad. Du får heller inte tejpa direkt på originalförpackningen (vi ska kunna sälja produkten). Vi rekommenderar att du emballerar väl. Returfrakten sker på köparens bekostnad. Innan du skickar tillbaka något så kontakta oss först. I returpaketet måste du lägga med information så som: Namn, ordernummer och vad du vill byta till.

 

Var finner jag enkel information om allt jag behöver veta om rullskidåkning?

Använd dig av våra guider och titta på våra instruktions- och informationsfilmer. Vill du veta ännu mer rekommenderar vi att du besöker rullskidor.se där finner du nyheter och matnyttig information om rullskidåkning.

Du kan även ladda ner "LILLA BOKEN OM RULLSKIDOR och allt som hör till" så har du all information som du behöver.

 

Säljer ni rullskridskor eller rollerblades?

Nej, vi säljer inte rullskridskor eller rollerblades. Vi säljer rullskidor, längdskidor och annan utrustning som passar till skidåkning.

 

Information om presentkort på Rullskidcenter.se:

Presentkort är giltiga i 1 år från inköpsdatum. Presentkort kan inte lösas in mot kontanter. Presentkortet kan även användas i vår butik i Landskrona.

Jag vill ha ett presentkort med en specifik summa, hur gör jag?

Ring eller maila oss så ordnar vi ett presentkort med den summa som du önskar.

Hur skickar ni presentkortet?

Vi skickar presentkortet som brev. Vill du ha ett omärkt kuvert, dvs det ska inte synas på kuvertet att det kommer från Rullskidcenter (om det t ex är någon i samma hushåll som ska få presentkortet), så skriv gärna det i kommentarsfältet när du gör beställningen. 

Är det bråttom så kan vi maila presentkortet och du skriver ut det själv. Lämna en kommentar i kassan att du vill ha presentkortet via mail, alternativt kontakta oss via mail eller telefon, så gör vi vårt bästa för att du ska få presentkortet så fort som möjligt.

Hur gör jag när jag vill betala med presentkort?

När du har kommit till kassan så finns en text under varukorgen, ovanför betalningsalternativ, där det står: 
"Har du en rabattkod eller en presentkod? Klicka här." Klicka på den texten så kommer det upp en ruta där du kan fylla i din presentkod. Du behöver inte handla för hela beloppet vid ett och samma köp.

Om du stöter på problem med presentkoden ber vi dig kontakta oss innan du slutför din beställning.

 

BESTÄLLNING :: BETALNING :: LEVERANS :: PRODUKTER :: KÖP AV PAKET :: Längdskidor :: TESTA RULLSKIDOR OCH SKIKE