FRÅGOR OCH SVAR - Produkter

Vad behöver jag för utrustning för att komma igång med rullskidor?

Om det är rullskidor som du vill åka:

- Rullskidor
- Bindningar
- Pjäxor
- Stavar

Om det är Skikes som du vill åka:

- Skikes
- Joggingskor
- SRAM Pump (eller en kompressor som klarar att pumpa 8 bars tryck)
- Stavar

Ovanstående utrustning är vad som behövs för att komma igång, sedan finns det många bra tillbehör att välja bland. Vill du ha personlig hjälp så får du väldigt gärna ringa oss 0418-48 81 00

Vi rekommenderar även följande utrustning (för både Skikes och rullskidor):

- Rullskid- eller cykelhjälm
- Diamantbryne (för att slipa stavspetsarna med)
- Reflexväst

Vilka bidningar ska jag välja till min pjäxa?

De flesta pjäxor har en liten märkning på sulan om vilka bindningar som passar, t ex NNN, PROLINK eller SNS.
(OBS! Om det står "Rottefella BC" under din pjäxa så är det en turpjäxa och bindningarna nedan passar inte. Kontakta oss så hjälper vi dig).
Har du moderna pjäxor (ej äldre än 10 år) från följande fabrikat:

- Alpina, Fischer, Madshus eller Rossignol (märkt med NNN):

Välj Rottefella Rollerski Classic eller Salomon Prolink Pro Classic

- Atomic eller Salomon med ett metallstift på längst fram på undersida av sko:

Välj Salomon SNS Profil

- Atomic eller Salomon med två metallstift på undersida av sko:

Välj Salomon SNS Pilot eller Propulse

- Atomic eller Salomon (från 2016) märkta med PROLINK och en metallsprint på längst fram på undersida av sko:  

Välj Salomon Prolink Pro Classic eller Rottefella Rollerski Classic

På Sulguiden nedan försöker vi visa skillnaderna mellan de olika pjäxorna:

Pjäxa nr 1:
Ett metallstift längst fram samt en relativt "platt" sula som saknar "kanal", märkt med NNN eller PROLINK.

Passande bindningar: Rottefella eller Salomon Prolink

Pjäxa nr 2:
Två metallstift, ett stift längst fram och ett stift ca 5 cm in under pjäxan. Pjäxan har även en tydlig "kanal" som gör att man kliver på bindningen.
Passande bindningar: Salomon SNS Propulse eller Pilot

Pjäxa nr 3:
Ett metallstift längst fram. Pjäxan har även en tydlig "kanal" som gör att man kliver på bindningen.
Passande bindningar: Salomon SNS Profil

SULGUIDE:

Sulguide

Jag har Salomonpjäxor, vilken bindning ska jag välja?

Titta gärna på svaret och bilden ovan. Men för att sammanfatta:
- Pjäxor med ett metallstfit och relativt "platt" sula: Salomon Prolink eller Rottefella
- Pjäxor med två metallstift och tydlig "kanal": Salomon SNS Propulse
- Pjäxor med ett metallstift och tydlig "kanal": Salomon SNS Profil

Måste jag montera bindningarna själv?

Nej, vi monterar alltid bindningarna om du beställer rullskidor och bindningar samtidigt, glöm ej att ange skostorlek. Skulle du däremot INTE vilja ha dem monterade så skriv det i kommentarsfältet vid beställning.

Jag vill köpa en hel rullskidutrustning, hur får jag paketpris?

När du köper rullskidor och bindningar samtidigt får du alltid rabatterat pris på bindningen. Köper du även pjäxor och fasta stavar får du även rabatterat pris på dem.

Rabatten gäller vid köp per utrustning, dvs ett par rullskidor, ett par bindningar, ett par stavar samt ett par pjäxor, beställer du ett par extra pjäxor så betalar du normalpris på dem.

Vi har valt att ge dessa rabatter så att man själv ska kunna "bygga" ett rullskidpaket, utan att bli "låst" till en rullskidmodell. D v s du får ett bra paketpris på bindningar och pjäxor och kan välja vilka rullskidor du vill.

Observera att rabatten gäller ej pjäxor som du finner i Fyndhörnan (bl a Salomon Equipe 8 Classic CF, Salomon Pro Combi Pilot, Salomon Vitane 8 Classisc CF och Salomon Escape Pilot). Rabatten gäller heller inte specialbeställda pjäxor.

Jag vill köpa ett rullskidpaket. Varför kan jag inte välja ett paket och gå direkt till kassan?

Du måste välja produkt för produkt så att du får rätt rullmotstånd, rätt bindningar, rätt storlek på pjäxorna och rätt stavlängd.

JAG har redan pjäxor/stavar. Måste jag köpa hela rullskidpaketet ändå?

Nej, du väljer de produkter som du behöver i rullskidpaketet.

Har du redan pjäxor hemma så väljer du rullskidor, bindningar (som passar dina pjäxor) och ett par stavar. Då får paketrabatter på övriga produkter när du köper rullskidor (det som vi kallar "Pris vid rullskidköp"). Samma gäller om du redan har stavar.

Kan jag välja andra Stavar/pjäxor än de som finns i rullskidpaketet?

Du kan välja fritt bland alla stavar/pjäxor, viktigt att du väljer "Pris vid rullskidköp" för att erhålla paketpriserna. De rullskidpaket som vi har satt ihop är en rekommendendation baserat på bl a våra kundtester.
Så du kan välja t ex rullskidor från Paket Smart, välja stavar från Paket Tung och välja pjäxor och bindningar från Paket Pro Elit.

Det finns sommarpjäxor och vinterpjäxor, vad bör jag ha till rullskidor?

Sommarpjäxor är just sommarpjäxor, de går inte att åka på vintern med då de är för kalla och de står inte emot väta. De allra flesta åker rullskidor med vinterpjäxor. Vinterpjäxor står emot väta bättre och kan därför användas vår och höst för rullskidåkning. Skulle du känna att du har behov av sommarpjäxor, om du t ex lätt blir väldigt varm om fötterna, så kan det vara värt att investera i ett par sommarpjäxor, men annars så rekommenderar vi vinterpjäxor just för att man kan sträcka ut rullskidsäsongen i höstrusket och även använda dem till längdskidorna.

Varför finns det två priser på pjäxorna, vilket ska jag välja?

Du får rabatterat paketpris på pjäxor om du samtidigt köper rullskidor. Så om du ska köpa rullskidor väljer du det rabatterade priset. Ska du bara köpa pjäxor så väljer du det normala priset. Detta gäller även andra produkter där vi ger paketrabatt (pris vid rullskidköp).

Hur långa rullskidstavar behöver jag?

Det finns tre sätt att räkna ut längden:
- Din längd multiplicerad med 0,84 för klassisk åkning och din längd multiplicerad med 0,90 för skate.

- Din längd minus 30 cm (funkar sämre på kortare personer)

- Klassiskt: Mät längden från golv till översidan på axel, när du har en normal sko på foten
- Skate: Mät längden från golv till nästippen, när du har en normal sko på foten

Dessa längdrekommendationer gäller rullskidåkning.

Vad är UTSTAKATMÅL™?

UTSTAKATMÅL™ är ett kostnadsfritt förmånspaket som du kan lägga till i din beställning. Med UTSTAKATMÅL™ samlar du bonus som du sedan kan använda kommande år. Du får även med ett träningsprogram samt lite info om Vasaloppet och utrustning. Köper du rullskidor ingår även en rullskidväska (gäller ej vid köp av Skikes). Du kommer även att få lite peppande mail från oss under din resa mot ditt mål. Och UTSTAKATMÅL™ är som sagt kostnadsfritt. Läs mer här
Vill du inte längre ha mail från oss eller inte vill samla bonus längre, är det bara att höra av dig så avregistrerar vi dig. 

Jag vill beställa stavar, vad ska jag tänka på?

Börja med att räkna ut hur långa stavar du behöver. Ska du åka klassiskt så ska staven nå dig till axeln och ska du åka skate ska staven nå dig till nästippen, använd ett måttband eller tumstock. Om du hamnar mellan två stavlängder när du mäter, så rekommenderar vi dig att beställa den något längre staven, en för lång stav går alltid att korta ner medan en kort stav inte går att göra längre.

Beställer du ställbara stavar (ej One4You 165-190 cm) eller stavar som är max 135 cm kan vi skicka dem med Schenker Privatpaket.

Beställer du stavar som är 140 cm eller längre måste du välja ett annat leveranssätt: Utkörning till arbetsplats, kom ihåg att uppge företag, (0:-) eller Hemleverans Dagtid (49:-). Detta beror på Schenkers sändningsbestämmelser. Läs mer här

Jag vill beställa längdskidor, vad ska jag tänka på?

Hitta ett par längdskidor som passar din vikt. Glöm inte att ange din kroppslängd samt vikt när du beställer (vi gör en inmätning av skidorna innan leverans). Du får väldigt gärna kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt.

Om du redan har pjäxor, välj då bindningar som passar till dina pjäxor (se sulguide längre upp).

Vid beställning av längdskidor måste du välja ett annat leveranssätt: Utkörning till arbetsplats, kom ihåg att uppge företag, (0:-) eller Hemleverans Dagtid (49:-). Detta beror på Schenkers sändningsbestämmelser. Läs mer här

Varför behöver jag ett diamantbryne?

När du är ute och åker så slits stavspetsarna eftersom. Spetsarna måste vara vassa för att få fäste i asfalten. Det är väldigt irriterande att inte ha bra stavfäste vet vi av egen erfarenhet. Stavspetsarna bör slipas var 2-4 mil beroende på hur hård asfalten är (kallt på vintern = hårdare asfalt som sliter mer).

Vi rekommenderar vårt diamantbryne eftersom det är lätt att ta med sig, det är specialgjort för rullskidspetsar och det är väldigt prisvärt.

Finns det stänkskärmar till rullskidorna och kostar de extra?

Nästan alla rullskidor levereras med stänkskärmar undantagen är: Swenor Alutech Racing och Swenor Equipe R2.

Stänkskärmar till Skike kan köpas som tillbehör, men Skike v8 LIFT och Skike v8 Tour har än så länge inga stänkskärmar som tillbehör. Men till de övriga Skikemodellerna finns stänkskärmar som tillbehör.

Vad är det för skillnad på Skikemodellerna, och vilken bör jag välja?

V9 FIRE har backspärrar och hällyftfunktion (en ledad platta som gör att hälen kan lyftas vid stakning med frånskjut). Du ska välja V9 FIRE om du vill köra skate och staka på sämre underlag. V9 FIRE har större hjul än sina föregångare så därför den lämpar sig för åkning på sämre underlag.

V8 TOUR har även den backspärrar och hällyftfunktion, men V8 TOUR har utvecklats för att möjliggöra riktigt bra diagonalåkning med Skike. Den går att "låsa" och på så sätt göras om till en V8 LIFT (det är gjort på några sekunder). På en "olåst" V8 TOUR sitter leden framme vid tårna (att likna vid skidbindning) och det gör att du kan lyfta hela foten och komma väldigt nära riktig längdskidåkning.
Du bör välja V8 TOUR om du vill träna diagonalåkning, stakning och stakning med frånskjut.

Något som alla Skikemodeller har är bromsar på båda skidorna, så du behöver inte vara rädd för nedförsbackarna.

Jag har problem att pumpa mina Skikes. Vad ska jag göra?

Till att börja med: Vanliga cykelpumpar fungerar inte. Då det är högt tryck i däcket så försvinner all luft när man tar bort cykelpumpens munstycke efter pumpning.

Vi rekommenderar två sätt att pumpa däcken:

1. Kompressor som klarar upp till 8 bars tryck.
2. SRAM Pump 300 psi, som du finner i vår shop. Denna pump har ett specialmunstycke som klarar att pumpa Skike-däcken.

Pumpinstruktioner finner du här: www.skike.se/res/Pumpinstruktioner.pdf

När dina Skikes levereras är de opumpade (även om däcken känns hårda så behöver det inte betyda att de är pumpade). När du har skruvat på SRAM-pumpens munstycke så visar oftast tryckmätaren 0 och det kan ta några "pumptag" med SRAM-pumpen innan något visas på tryckmätaren. Observera att du ska bara skruva på SRAM-pumpens munstycke tills det tar stopp, inte hela vägen ner på ventilen, du behöver ingen tång eller annat verktyg.

Vi rekommenderar att man kollar trycket i däcken/pumpa däcken var 2-3 vecka. Håller du runt 7 bars tryck i däcken förhindrar du även punkteringar (punktering kan uppstå om man har för lite tryck i däcken, ventilen kan då röra på sig och skava hål på slangen).

Det kan även vara bra att då och då se till att ventilkäglorna är åtdragna (de små "skruvarna" inuti ventilerna). Är de lite lösa så är det svårt att få luften att stanna kvar i däcket.

Hur tar jag hand om mina rullskidor? Har ni några skötselråd?

För att din utrustning ska hålla länge ger vi dig följande råd:

- Växla rullskidorna halvvägs för jämnt slitage (vänster rullskida till höger fot och vice versa). Märk gärna rullskidorna för att komma ihåg hur du hade dem senast.
- Kontrollera så att alla skruvar/muttrar är spända innan du ger dig ut.
- Rullskidorna skall hållas rena och torra.
- Undvik att köra på saltade vägar.
- Om de har körts i salt och/eller blött väder/underlag, skall de sköljas av i kallt, rinnande vatten (lågt tryck) och torkas av omgående.
- Rullskidorna förvaras i rumstemperatur eller svalare, lägg dem inte på element eller direkt på golvvärme.

För mer info läs vår sida om Underhåll av rullskidor

Vilken skyddsutrustning behöver jag?

Hjälm är ett måste, cykelhjälm eller rullskidhjälm är det som vi rekommenderar.

Ett par tunna handskar, för att skydda dig från handblåsor och om du ramlar.

Reflexväst är ett måste om du ska ut och åka på kvällarna.

Längdglasögon kan vara skönt att ha för att skydda från vind och insekter. Är ni flera som åker i grupp är det viktigt att ni tar hänsyn och aktar varandras ögon från stavspetsarna, för att vara extra säker rekommenderas glasögon när ni åker i grupp.

Knä- och armbågsskydd kan vara skönt att ha i början, när du känner dig säkrare så kanske du upplever att de mest är i vägen (handledsskydd är lite svårt att ha då det är lite trångt i stavremmen).

Om man vill vara extra säker så finns det även skyddsbyxor: Korta tights med skyddsplattor på höfterna och över svanskotan för att dämpa vid fall.

Jag vill ha hjälp att byta stavspetsar/ kapa stavar/ byta backspärrlager. Kan ni hjälpa mig?

Självklart kan vi hjälpa dig! På plats i butiken i Landskrona fixar vi det mesta. Vi tar ut en liten summa för arbetskostnaden samt de nya delarna. Kontakta oss så kommer vi överens vad som behöver göras.

Jag är osäker på vilken storlek jag behöver, kan jag beställa och prova hemma och byta storlek om det inte passar?

Självklart kan du prova hemma i lugn och ro och skicka tillbaka om det inte passar. Produkten måste vara oanvänd. Förpackningen får inte vara skadad. Du får heller inte tejpa direkt på originalförpackningen (vi ska kunna sälja produkten). Vi rekommenderar att du emballerar väl. Returfrakten sker på köparens bekostnad. Innan du skickar tillbaka något så kontakta oss först. I returpaketet måste du lägga med information så som: Namn, ordernummer och vad du vill byta till.

Var finner jag enkel information om allt jag behöver veta om rullskidåkning?

Använd dig av våra guider och titta på våra instruktions- och informationsfilmer. Vill du veta ännu mer rekommenderar vi att du besöker rullskidor.se där finner du nyheter och matnyttig information om rullskidåkning.

Du kan även ladda ner "LILLA BOKEN OM RULLSKIDOR och allt som hör till" så har du all information som du behöver.

beställning :: Betalning :: Leverans :: Produkter :: Testa Rullskidor och Skike