Rullskidcenter

 

Första Vasaloppet – anmälan, utrustning, träning och praktiska råd

Är det dags för ditt första Vasalopp, Öppet spår, Halvvasa, Tjejvasa eller Kortvasa? Oavsett vilket lopp och om du har kört längdskidor eller ej tidigare, så är detta en guide för att hjälpa dig.

Frågorna brukar vara många. Vad behövs för att klara av det? Hur många mil på rullskidor och hur många timmar på snö behövs? Hur ska jag klä mig? Hur vallar jag? Och många många fler.

Låt oss börja enkelt: 

Vad är Vasaloppet och Vasaloppsveckan?

Vasaloppet är världens äldsta och största skidlopp och det går längs den sträcka där en viss Gustav Vasa flydde från den danske kungens soldater. Första Vasaloppet arrangerades 1922 och den klassiska 90 km långa sträckan mellan Berga by i Sälen och Mora var länge det enda loppet. Traditionsenligt går Vasaloppet alltid av stapeln första söndagen i mars. I dag har Vasaloppet utvecklats till en hel Vasaloppsvecka med flera olika lopp och där huvudloppet, söndagens Vasalopp, ingår i långloppscupen Visma Ski Classics.

LOPPEN UNDER VASALOPPSVECKAN 2020

Vasaloppet starten

Foto: Vasaloppet

Vilket lopp ska man välja?

Känner man sig inte redo för den 9 milen så är det inte fel att starta med Kortvasan eller Halvvasan första året. Även dessa lopp är en kraftmätning, men inget omöjligt för den som inte är van vid rullskidor och längdskidor. 

Är man redo för den fulla distansen så finns det tre lopp att välja på:

  • Vasaloppet med max 15 800 startande
  • Öppet spår söndag med max 10 000 startande
  • Öppet spår måndag med max 8 000 startande

Till skillnad mot Vasaloppet, som är det TV-sända loppet med masstarten kl 08:00, så är Öppet spår öppet för start mellan 07:00 och 08:30.

Seedning

Vasaloppsstarten är indelad i olika startled, från 0 till 10. Startled 0 är eliten och därefter är det runt 1000 personer i varje led fram till 10:e och sista gruppen. Så startar man i grupp 9, så har man ca 5 000 personer bakom sig. Idén med startleden är att gruppera samman personer på samma nivå för ett bättre flöde och säkerhet.

För att kvalificera in sig till någon av startleden, förutom led 10, måste man köra och prestera i ett s k seedningslopp, ett lopp där ditt resultat visar hur bra skidåkare du är.

Kraven på ett seedningslopp är följande:

  • Loppet ska vara sanktionerat av Svenska Skidförbundet.
  • Loppet ska vara minst 40 km.
  • Loppet ska ha minst 100 startande deltagare för att tabell ska göras.
  • Endast lopp i klassisk stil. 

Sista chansen är att köra Halvvasan och om man är anmälda till Vasaloppet samma år får starta i Vasaloppsledet (led 0) på Halvvasan.

Resultatet från årets Halvasa, Öppet spår och Vasalopp är seedningsgrundande för nästa år.

Mer som seedning finns att läsa här:

http://www.vasaloppet.se/lopp/skidlopp/vasaloppet/seedning/

Vasaloppet - I spåret

Foto: Vasaloppet

Anmälan

Under de senaste åren har startplatserna till Vasaloppet tagit slut på bara några minuter. Pga detta enorma tryck så har man provat olika anmälningsförfarande under de senaste åren för att få det mer rättvist. Övriga lopp brukar det finnas gott om startplatser till, så där behöver du inte "hänga på låset".

Mer om anmälan hittar du här: http://www.vasaloppet.se

Var ute i god tid och läs på hur aktuellt anmälningsförfarande fungerar och boka sedan startplats så fort du kan.

 

I nästa steg tar vi en närmare titt på utrustningen.