Förberedelser inför loppet

Pilgrimsloppet 2017 är genomfört, men jag tänkte berätta lite om hur de sista förberedelserna gick till. Det var skönt att ta fram längdskidorna som jag hade längtat efter! Det är ju ändå något särskilt med snö, det kan man ju inte förneka ;) 

För att kunna veta hur jag skulle lägga upp Pilgrimsloppet så studerade jag banprofilen. Är det stor nivåskillnad? Många uppförs/nedförsbackar? Vätskestationer och var finns de? Några veckor innan loppet så laddade jag hem banprofilen för Pilgrimsloppet och förstod redan direkt att detta lopp inte var i det planaste laget. Mycket uppför och en del nedför, med en slutspurt på några kilometer i nästan konstant uppförslutning. Här krävs det uthållighet och styrka, tänkte jag. Jag kände att det var tur att jag monterat på mina lite trögare hjul på rullskidorna!

Väl uppe i Sveriges fjällvärld var det dags att gå från rull till glid, testa på föret och utrustningen. På stavarna monterade jag snötrugor, hjälmen byttes ut till en lagom tunn mössa och outfiten byttes till något av varmare slag.

Härligt med längdskidor

Vi åkte upp några dagar innan för att kunna njuta av lite vårvintern (den femte årstiden) och få några extra träningstimmar på snö. Jag behövde inte fundera på glid eller fäste, då jag har valt ut ett par vallningsfria Atomiclängdskidor med Skintec (typ stighudar), som ger mig lagom bra glid och ett bra fäste. Vi bestämde oss för att åka upp vid målområdet dagen innan loppet för att testa banan. Snöläget på plats var bra, lite lätt nysnö, någon minusgrad och bra dragna spår. Det enda som saknades var en glimt av solen, men den kanske skulle titta fram under loppet. Lagom varma kläder på och solglasögon (snö är ju väldigt bra på att blända oavsett soljus tyvärr). 

Jag värmde upp och testade banan i ungefär en timme och kände mig sedan nöjd med vad jag kunde förvänta mig i slutspurten. 

Sen bar det av tillbaka hem för välförtjänt bastubad, intag av kolhydrater, matning av gårdsdjuren och en lång och skön natts sömn. I nästa inlägg får ni veta hur det gick för mig i Pilgrimsloppet!

//Mia

Uppladdning med gårdsarbete