enklare längdskidåkning

Precis som det är enkelt att åka rullskidor så eftersträvar vi på Rullskidcenter att det ska vara lika enkelt att åka längdskidor. Därför arbetar vi med Atomic Skintec och Madshus Intelligrip (så kallade skin-skidor) för att du ska slippa att lägga tid och vallakunskap på vallning.

Atomic var först ut med denna teknik, Skintec, för att undvika den kritiska vallningen av fästzonen. Skintec använder ett mohair hår som sitter som en stighud mitt under längdskidan och utgör själva fästvallan.

Redster Skintec för åkare med siktet inställt på Öppet spår eller Vasaloppet. Detta är en hårdare skida som kräver mer kraft när man ska trycka ner mittdelen/spannet mot snön och få fäste. Samtidigt är den utrustad med två utbytbara Skintec plattor, som fästes med magneter i en kassett på undersidan. Den ena plattan är täckt med Skintec för mer fäste, medan den andra har två smala remsor Skintec på sidorna samt ett Skintec-fritt spår i mitten för att ge mer fart.

Belaget på denna längdskida är ett tävlingsbelag (5000). Det är redan glidvallat och klart för åkning redan vid levereras, belaget behöver bara borstas med en nylonborste innan man hoppar ut i spåret.

Skintec-zonen på längdskidorna är fasta, vilket gör att skidvalet måste göras utifrån åkarens vikt.  Om vi utgår från en skida med viktspannet 70 till 90 kg så är det är det en väldigt bra stakskida för åkare i 65 till 75 kg klassen. Därefter övergår den till att ge mer fäste och bli en bättre diagonallängdskida. Är man ute efter en stakskida är det dock viktigt att man har styrkan och tekniken att trycka ner spannet för att få fäste. På Redster Skintec har man fördelen av att man kan laborera med de två olika Skintec-plattorna för att finna sin optimala kombination.

Om man har fäste och känner att skidan hugger lite, så kan man börja med att raka av en centimeter av Skintec-håren längst fram och därefter prova igen.

Fördelen för den icke vallningskunnige är att ovan är de variabler man kan arbeta med. På en vallningslängdsida så kan man hålla rätt på längden på fästvallazonen i förhållande till antal lager fästvalla, klistervalla eller kombinationen av dessa.

Under det senaste året har vallaföretagen lanserat glidvallor för Skintec-ytan, så att håren blir glidvänligare i färdriktningen. Detta rekommenderar vi för er som kör i klisterföre, då klister från de andra åkarna kan fastna i Skintec-ytan. Alltså ett måste för långloppsåkare i t.ex. Vasaloppet där det finns mycket rester av andras vallor i snön.

Så gör det enkelt med längdskidor – investera i ett par Skin-skidor